LA MASOVERIA URBANA

—–> AIXÒ ÉS INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE MASOVERIA URBANA <——
(si us plau, llegiu tota la informació que posem a disposició a la web abans de fer-nos una consulta! no som una oficina dedicada a la gestió/activació de projectes masoveria, ni a la seva promoció; som una xarxa autogestionada i dediquem parts del nostre temps a ajudar als projectes emergents en el que podem i de manera no lucrativa, ajudeu-nos a economitzar l’energia autogestionant al màxim el vostre projecte 🙂 )

32crop.jpg

Què és la masoveria urbana?

Malgrat que és difícil situar l’origen del terme “masoveria” en un moment històric en concret, és un concepte molt utilitzat en la història del món rural a Catalunya. Oficialment, una persona masovera era qui tenia una cessió temporal d’un mas del qual ell no era la propietat. Entre les persones masoveres i la propietat s’establia un contracte en què la part masovera s’encarregaven del manteniment del mas i l’explotació de les terres pertanyents a la finca, a canvi de no pagar lloguer monetari i de quedar-se amb una part de la collita.

El fet que hi hagi cases o pisos buits a la ciutat, normalment es deu al fet que estan en mal estat i per aquest motiu no es poden llogar ni vendre. Per tant, per què no ajuntar persones amb dificultats d’accés a l’habitatge, amb cases que necessiten reformes o manteniment? La masoveria urbana trasllada aquest antic sistema d’intercanvi al present i a les ciutats: és un acord entre persones propietàries i masoveres on es marquen uns temps determinats de contracte que justifiquen certa inversió de temps, material i recursos humans. I és també un acord entre necessitats: persones que necessiten casa, i persones propietàries amb cases que necessiten persones que les mantinguin.

Un dels discursos que s’emfatitza en l’ideari de la masoveria urbana, és que un habitatge és un bé d’ús, i per tant, ha d’estar habitada.

Quin és el seu marc legal?

En la majoria de documents que es poden trobar per internet en citen articles i lleis on apareix el concepte, però no hi ha informació gaire útil. I això és perquè la formula de la masoveria urbana fa anys que existeix dins la llei d’habitatge com a opció, ÉS LEGAL, però no se n’han escrit les pautes (i… això ho converteix en alegal).

De fet, jurídicament no se sap ni si s’acull a la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) o al Codi Civil, perquè hi ha coses implícites en la masoveria que entren en conflicte d’entrada amb els protocols establerts. Per exemple, com podem autoconstruir, si se suposa que s’ha de ser professional de l’obra? Com arrendar en règim de masoveria urbana cases que no tinguin cèdula d’habitabilitat (perquè si estan en mal estat possiblement no tinguin cèdula), i que això no serveixi per fer contractes fraudulents on es lloguin cases sense condicions d’habitabilitat i fer-les passar per masoveria?

La Llei d’arrendaments urbans, Llei d’arrendaments rústics, Codi Civil estatal i català i d’altres poden servir per establir les condicions legals per al desenvolupament de contractes de masoveria urbana. De moment, caldrà definir-les a base de projectes pilot.

Són moltes les incògnites obertes i queda per veure com evolucionarà la cosa. Però el fet que hi hagi aquest “buit legal” també obre moltes opcions interssants a crear contractes basats en la confiança recíproca entre la propietat i la part masovera, així com establir relacions al marge de la burocràcia absurda i la legislació malaltissa de tot.

Tot i així, s’està treballant per la implantació de la masoveria urbana a diferents ciutats de Catalunya. Des de la Diputació de Barcelona recentment s’ha publicat la Guia Metodològica de la masoveria urbana*, un document molt interessant per aprofundir en el concepte i les seves possibilitats dins la ciutat.

[* Aquest document té per objecte proporcionar als municipis un marc de coneixement i eines de treball per a la utilització de la figura de la masoveria urbana, com a instrument per a la mobilització d’habitatges desocupats que requereixen actuacions de reformes o de rehabilitació.]

Com fer masoveria?

Doncs la nostra resposta és senzilla: buscar cases buides, contactar amb la propietat (per saber qui són, les persones veïnes poden aportar molta informació, i si no es pot demanar la nota simple de la finca al Registre de la Propietat), i mediar amb ells un contracte de masoveria (veient el temps que us costarà fer les obres i manteniment pertinents). La cosa és bastant directa, pot ser molt senzill o molt complicat, cada casa és un cas. I si us sentiu amb poques forces o informació per fer la proposta, podeu contactar-nos o posar-vos en contacte amb nosaltres o amb cooperatives com Celobert o Sostre Cívic.

Models de contracte:

Val a dir que el més interessant és fer-se un contracte a mida entre la popietat i la part masovera, com tota relació contractual s’estableix per fixar quins seran els compromisos mínims que es compliran, però que poden variar en cada cas segons el nivell de confiança que tinguem entre les dues parts.

Nosaltres hem estat llegint diferents models i n’hem fet una barreja per tenir un contracte complet que ens faci sentir segures i compromeses, i que pensem que val la pena compartir:

CONTRACTE model MULA (combina els diferents contractes que hem trobat i en recull les parts que ens semblen més útils, interessants i/o necessàries).

A la pàgina 70 de la Guia metodològica de la masoveria urbana de la Diputació de Barcelona en trobareu un elaborat per arquitectes i advocats que, a part de ser molt actual, contempla tots els matisos i clàusules que poden protegir-nos tant a masoverxs com a propietarixs.

Si heu començat a redactar el vostre contracte de masoveria i voleu ajuda podeu posar-vos en contacte amb nosaltres i hi donarem un cop d’ull. No us atabaleu amb el llenguatge i ànims!!!

Com sumar-me a algun projecte actiu de masoveria?

Implica’t. Visita projectes, coneix la gent i dóna un cop de mà, no hi ha millor manera de veure si s’encaixa en un projecte que passant-hi uns dies convivint. La gestió del grup és una de les coses més complicades dels projectes de comunitat i per tant també dels projectes de masoveria on hi conviuen diverses persones. A més a més se li afegeix la gestió de tot un projecte de reforma, no només de convivència, que encara fa més complexes les relacions grupals. És per això que no és senzill obrir un projecte a qualsevol persona ni adherir-se a cegues a algun projecte: hi ha d’haver afinitat i entesa entre les persones que hi viuen o hi viuran, el lloc on habitem és un espai de seguretat, el nostre refugi, i ha de ser còmode per tothom.

Per assabentar-te de les activitats pots: Revisar el blog on posa “Properes activitats”, seguir el facebook de la MULA on s’hi pengen esdeveniments, seguir el blog o facebook d’algun projecte en concret (si en té), afegir-te a la llista de correu de masoverxs sense masoveria (sol·licitud a llar.alternativa@gmail.com).

—-> Tens algun dubte concret? Contacta’ns!

4 pensaments sobre “LA MASOVERIA URBANA

  1. Hola nois hem dic Diego /Dídac, sóc Jardiner i algo de coneixements amb hort ja que sóc titulat en jardinería, estic buscant un espai per poder entrar com a masoveria ajudant amb el que pugui amb hort o la terra o jardíneria. Jo sóc de la zona La Floresta- Sant Cugat- Les Planes-Vallvidrera-Tibidabo, pero podría valorar altres, amb prioritat per aquestes pero si hem voleu dir estic obert a qualsevol en principi, salut! +600855045

  2. Retroenllaç: 3ra persona

Deixa un comentari